Düdenin vesiputokset

Syyskuun lopussa vietin muutaman päivän Turkissa lomaillen. Reissu oli pitkästä aikaa oikea ’löhöilyloma’, jos ei viime kesän yhden päivän pyörähdystä Valenciassa lasketa.


Turkki oli matkakohteena melko uusi tuttavuus. Olen käynyt Istanbulissa muutama vuosi sitten, mutta ns. Turkin Riviera oli minulle ennestään tuntematon. Ainoana mieleen tuli joku Nelosella pyörinyt matkaopasohjelma, jossa Alanyaan raijataan suomalaisia junttieinareita. Turistisuomihelvetti Alanya oli siis heti mustalla listalla, mutta Turkin Rivieran suurin kaupunki Antalya houkutteli sen historian ja kauniin Välimerellisen rannikkomaiseman takia. Ja kaupunki olikin upea! Antalyassa voi yhdistää kulttuuria, nähtävyyksiä ja rantalomailua yhteen pakettiin.Ainoa minulle ’pakollinen’ nähtävyys oli Düdenin vesiputoukset, joita on kaksi saman joen varrella. Ne sijaitsevat noin 20 minuutin taksimatkan päässä Antalyan keskustasta (n. 7e). Me menimme ensimmäiselle eli ylemmälle vesiputoukselle heti aamupäivästä. Sisämaassa sijaitseva putous on luonnonpuiston yhteydessä, jossa voi ihastella sademetsämaista luontoa ja jotain minulle tuntemattomia lintueläimiä. Aamupäivästä puistossa ei ollut vielä paljon väkeä, vain muutama kiintiö japanilaistursiti selfiekepin kanssa oli meidän suomituristien kanssa puistoon heti aamut uimaan lähtenyt.

Sisämaassa sijaitseva putous on luonnonpuiston yhteydessä, jossa voi ihastella sademetsämaista luontoa ja jotain minulle tuntemattomia lintueläimiä.

En ehtinyt puistoa sen koomin katsella, kun rynnin vesiputouksille täyttä häkää! Se oli huikea kuten kuvista näkee. Vesi oli ihanan kirkasta, ilma sademetsämäisen raikasta eikä putouksen kohina ollut yhtään hermoja raastavaa. Mikään ei siis ärsyttänyt siellä, vaan olo oli todella levollinen.Vesiputouksen sisään pystyi myös halutessaan kiivetä ja ihastella maisemaa sieltä käsin. Sisällä oleva tunneli oli melko ahdas ja kenkien kastumiselta ei voi välttyä, joten ei kannata pyhäpuvussa ja -kengissä sinne könytä. Ihastelun (ja 200 uuden kuvan) jälkeen ajelimme toiselle vesiputoukselle, joka laskee suoraan mereen. Se ei ollut niin ahaa-elämys, koska paras näkymä putoukseen oli suoraan mereltä. Kuvassa näkyvä laiva on yksi turistiristeilijä alus. Noita matkoja järjestetään suoraan Antalyan vanhan kaupungin satamasta.


Ehdottomasti suosittelen käymään ainakin sisämaassa olevassa Dudemin vesiputouksella ihastelemassa luontoa sekä hengittämässä ihanaa kosteaa ilmaa !